Ligetvári Anita - Noiseg.hu

Elveszített ikertestvér

Az „elveszített ikertestvér” fogalma kb. 10 éve került be a szakmai tudatba. Ma már nagyon sok tapasztalatunk van ennek a tudat alatti veszteségélménynek az életvezetésre való negatív hatásáról.
Több viselkedésbeli, illetve életvezetési nehézség megszüntethető ennek a méhbeli veszteségélménynek a feldolgozásával.
A terhességek 40 százaléka (más tapasztalok szerint 60%-a) ikerterhességnek indul. Általában az első trimeszterben (első három hónapban) történik meg, hogy az egyik embrió elhal. Az elhalt embrió felszívódik, beépül a méhnyálkahártyába vagy kisebb vérzéssel elhagyja az anyaméhet.
Ezt a veszteséget az életben maradt magzat mély, tartós veszteségként éli meg, amely negatív hatással van a születés utáni életére.
A teljesség igénye nélkül a következő tünetek tapasztalhatóak az életben maradt ikertestvérnél.
Gyerekkorban, majd felnőtt korban is nagyon ragaszkodik egy-egy plüssállathoz vagy kisebb plédhez, „rongyhoz”. Egyedül fél a sötétben. Nagyon igényli a testi kontaktust, simogatást.
Nehezen szakad el a szülői háztól, főként az anyától. Gondot okozhat a közösségbe való beilleszkedés is. Ha sikerül, akkor egy barátja van, de őt szinte megfojtja az állandó közelségével, ez a kapcsolatminta később is így marad.
Felnőttkorban általában két életben maradt -féliker- találkozik össze. Tudat alatt ők a méhbeli szimbiotikus állapotra, az összetartozás élményére vágynak, ezért a párkapcsolatban hamar megszűnik az egymás iránti szexuális vágy. Helyette egy kellemes, összebújós testi kontaktust alakul ki.
Fogantatási nehézségek is adódhatnak egy ilyen régi méhbeli veszteségélményből. Ennek feldolgozása segíthet a spontán fogantatásban.
A félikrek a karrier szempontjából is sérülhetnek, mivel tudat alatt nem mernek sikeresebbek lenni az elveszített ikertestvérnél. Bűntudatuk van az életben maradásuk miatt. A képességeik alatti munkahelyet, vagy beosztást választanak. Ha jól végzik a munkájukat, és feljebb léphetnének a ranglétrán, akkor vagy nem vállalják, vagy másik munkahelyet keresnek, ahol elölről kezdhetik a munkát.
Az ikrekre jellemző, hogy a képességeket is felosztják egymás között. Ezért, ha valaki feltűnően gyenge a reál vagy a humán tantárgyakból, pl. kiváló matekból, de nem jó nyelvtanból, illetve fordítva, valószínű, hogy félikerrel állunk szemben.

Közelgő események

  • Nincs esemény

Hírlevél feliratkozás

Rólam

ligetvari_anita_smallA pályaválasztás során a segítő szakmák felé húzott a szívem. Az ELTE­Természettudományi Karán végeztem mikrobiológus­technikusként, és hét évig dolgoztam a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Mikrobiológia Kutatócsoportjában.
2001-­ben elvégeztem a MANTRA Alternatív Természettudományi Szabadegyetem 3 éves képzését, ahol parapszichológusi oklevelet szereztem.
Ezzel párhuzamosan kezdtem el a Transzperszonális Pszichológia és Légzés Intézet 3+1 éves képzését.
2003­-ban transzperszonális pszichológus­légzéstréner oklevelet kaptam, amelyet ma már Transzperszonális Vivation­légzéstrénernek neveznek.
2008­-ban kaptam meg a transzrelaxációs­terapeuta oklevelemet.
2011­-ben a DONA (Észak Amerikai Dúlák Szövetsége) egyik oktatótanára, Debra Pascali­Bonaro által tartott posztpartum (gyermekágyi)­dúla, majd 2012­ben a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében Gyászcsoportvezető képzésen vettem részt.
Jelenleg a LEA (Lelki Egészségvédő Alapítvány) győri, művészeti terápiás­foglalkoztató képzésén veszek részt.
2001 óta egyéni terápiákat, csoportokat, hétvégi műhelymunkákat, előadásokat vezetek és tartok.